Irene Schaap

In mijn werk staat de mens centraal. Van jongs af aan heb ik altijd mensen getekend. Stiekem in de les en in mijn vrije tijd. Toen ik jong was had ik een bovengemiddelde interesse voor het karakter van de mens, maar ook de fysieke verschijning van het lichaam.

Met de jaren heeft het werken met het mensbeeld een diepere lading gekregen. In mijn ogen heeft ieder mens ruimte nodig om zich te bewegen maar vooral ook om zich vrij te voelen om anders te zijn en anders te denken. Voor mij is het essentieel dat iemand zichzelf kan zijn.

In mijn werk wil ik laten zien hoe de mens omgaat met zijn fysieke en mentale ruimte.
Ik denk dat ruimte voor ieder mens van belang is en op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd. Ruimte als plaats om in te werken, om je in uit te strekken of in te bewegen. Maar ook ruimte als mogelijkheid om af te wijken van een regel of de norm. Ruimte die begrensd of onbegrensd is. Plaatsbepaling en standpunt spelen dan een grote rol. Door ongewone houdingen, bijvoorbeeld in mijn werk ‘Plankers’, kunnen er humoristische en absurde situaties ontstaan.

Naast het werken met acryl in mijn schilderijen vind ik het prettig om in allerlei disciplines te werken. De materialen waarmee ik werk zijn dan ook divers. Ik schilder en fotografeer, maak collages, werk met hout, papier en draad en wat er nog meer op mijn pad komt. Deze diversiteit in materialen brengt me op nieuwe ideeën en wakkert mijn creativiteit aan.
Inspiratie vind ik ook in het theater en film, in de hedendaagse en klassieke kunst. Enkele eigentijdse kunstenaars waar ik bewondering voor heb zijn o.a.; Helen Verhoeven, Neo Rauch, Euan Uglow, Pat Andrea en klassieke kunstenaars zoals Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn.

Opleiding: Hoge School voor de Kunsten Tilburg 2006

 

 

Een korte video over mij en mijn werk. Met dank aan https://www.artforever.nl.